top of page
  • תמונת הסופר/תליאת גורן

מדריך לדמי הניהול : איפה חשוב להסתכל?

מאת ליאת גורן. פורסם 09.06.22


כמה פעמים קרה לכם שנכנסתם לחנות והמילה SALE תפסה לכם את העיניים? ואחרי התלהבות רגעית ראיתם שורה של אותיות קטנות שמשנות את התמונה. זה כבר לא 50% על כל החנות, זה 50% בקניית שלושה מוצרים ומעלה.

דמי הניהול הם אותן אותיות קטנות וההשפעה שלהם על הכספים שנקבל בעתיד גדולה מאוד.

מהם דמי ניהול?

דמי ניהול הם עמלה שגובים מאיתנו גופים שונים עבור ניהול החיסכון שלנו והשקעתו. מדובר למעשה בשכר של מנהל ההשקעות בקרן הפנסיה, תיקי השקעות, קופות גמל, קרנות השתלמות וכו'. דמי הניהול יעמדו לרוב על כמה עשיריות האחוז או על אחוזים בודדים מסכום ההשקעה, אבל טמונה בהם מלכודת- מה שנראה על הנייר סכום נמוך עלול להגיע בטווח הארוך לסכומים של עשרות או מאות אלפי שקלים מהחיסכון שלכם.

הבעיה היא חוסר הערנות של אנשים לדמי הניהול שהם משלמים ולאפשרויות העומדות בפניהם לצמצם אותם.

כיצד זה עובד?

את דמי הניהול אנחנו משלמים עבור הניהול השוטף במוצר הפנסיוני שלנו ובכלל בכל המכשירים הפיננסיים. דמי הניהול עשויים להיגבות באופן אחיד מכלל הלקוחות של אותו גוף, אם כי יש מכשירים פנסיוניים שבהם נקבעים לכל חוסך דמי ניהול משלו בהתאם למסלול, להיקף הכספים שמנוהלים ולמאפיינים הכלכליים של החוסך, כמו גיל או רמת הכנסה. מעבר לכך, יש חשיבות גדולה אם הקרן הזו היא עצמאית, של הלקוח מול חברת ניהול ההשקעות, או שמדובר בכספים שמנוהלים דרך מקום עבודה. ככל שמקום העבודה יותר גדול ויותר חזק - יכולת המיקוח שלו גדולה יותר ובהתאמה דמי הניהול נמוכים יותר.


דמי ניהול מצבירה או מהפקדה?

קיימים שני סוגים של דמי ניהול. הראשון, שקיים ברוב המוצרים הפיננסיים, הוא דמי ניהול על הצבירה, שנגבים באופן תקופתי, כאחוז קבוע מכלל החיסכון שיש באותו מוצר. השני הוא דמי ניהול מהפקדות הנגבים על כל הפקדה חדשה שנעשית למוצר הפיננסי. בישראל יש דמי ניהול מקסימליים שמותרים בחוק לכל מוצר, אך כמובן שהשאיפה של כולנו היא להיות יותר קרובים למינימום האפשרי.



גובה דמי הניהול ואיך אפשר לצמצם אותם

במקרים רבים מדובר בדמי ניהול גבוהים ולא פרופורציונליים, אבל זה בידיים שלכם. קיימת תחרות תמידית בין הגופים המוסדיים והיא גורמת לכך שלאורך זמן יש ירידה בדמי הניהול. אז נכון שלא רק דמי הניהול חשובים, אנחנו רוצים להשקיע אצל מנהל השקעות שיודע לייצר תשואה, אבל ככל שהסיכוי לתשואה נמוך יותר –החשיבות של בחירה על פי דמי הניהול עולה. לכן צריך תמיד להיות עם האצבע על הדופק ולבחון את תשואת ההשקעה ואת דמי הניהול שאתם משלמים.

דמי הניהול המקסימליים בחיסכון הפנסיוני נכון לסוף 2021 הם:

· קרנות פנסיה – החברות יכולות לגבות עד 0.5% מהצבירה ו-6% מההפקדות.

· קופות גמל – עד 1.05% מהצבירה ו-4% מההפקדות. כיום, רוב הגופים הפיננסיים גובים רק דמי ניהול על הצבירה.

· ביטוח מנהלים – עד 1.05% מהצבירה ו-4% מההפקדות.

· קרן השתלמות – נגבים דמי ניהול על הצבירה בלבד, בגובה מקסימלי של 2% לשנה.


מבלי להיכנס לחישובים ברור שמדובר כאן בסכומים גבוהים של כסף. חשוב מאוד לבדוק את דמי הניהול ביחס לשיעור המקסימלי שניתן לגבות, אבל בעיקר ביחס להצעות אחרות שאתם מקבלים. לפעמים מספיק שתבקשו להפחית את דמי הניהול כדי שמנהל הקרן הקופה יסכים. . כמו כן, תוכלו להקטין את דמי הניהול באמצעות הגדלת הסכום שאתם מפקידים וכמובן שאם תראו כוונות עזיבה, הסיכוי שלכם לקבל תנאים טובים יותר יגדל.


להלן דמי ניהול לדוגמא בקרן הפנסיה :

צילום מסך: דמי ניהול לדוגמא בקרן הפנסיה


לסיום

זכרו, האחריות לבדיקת גובה דמי הניהול היא שלכם.

כשאתם מקבלים את הדוחות החודשיים, הרבעוניים או השנתיים, בדקו שוב את גובה דמי הניהול. שימו לב שהם לא השתנו לרעה, וזה יכול לקרות עקב שינוי בדמי הניהול בתוך התקופה או טעות טכנית של המערכת. כמו כן, יש מקרים של שינוי בתנאי התוכנית או התניה שנעשתה מראש, נניח דמי ניהול מופחתים לשנה או לשנתיים, ולאחר מכן העלאה שלהם. בכל מקרה מומלץ להיות עם האצבע על הדופק. ל"אותיות הקטנות" האלה יש השפעה גדולה על העתיד שלכם.

אנו בסוכנות מדדים נשמח להציע בדיקת התיק הפנסיוני ולבצע את ההשוואת הקטנות ששוות לכם הרבה כסף.

לעזרה וקבלת ליווי מסוכן פנסיוני לחץ כאן>



קצת עלי

ליאת גורן, מנהלת תפעול בסוכנות מדדים, אחראית על תשלומים וכל נושא העבודה מול חברות הביטוח ובתי ההשקעות. בעלת ניסיון רב בתחום הכספים ובהתנהלות מול חברות ביטוח וגופים פיננסים. נותנת שירות וליווי ללקוחות הסוכנות.


אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ”ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.


Комментарии


bottom of page