top of page
  • תמונת הסופר/תירון ליפשיץ

ילידי 1950 ומטה? המאמר הזה בול בשבילכם.

"בעולמנו, אין דבר שניתן לאמר עליו כי הוא וודאי, למעט מוות ומסים." ~ בנג'מין פרנקלין

מאת ירון ליפשיץ. פורסם 30.01.22

זה נכון, קשה היום למצוא דרך לחסוך כסף מעבר לחסכון הפנסיוני שלנו ללא מיסוי הרווחים. זהו המחיר שמשלמים כאשר הכסף שלנו מרוויח כסף עבורנו וישנן מספר דרכים שונות לעשות זאת – פיקדון בבנק, תיק השקעות בבורסה, השקעה בפרויקטים, נדל"ן, קופת גמל להשקעה (מוצר יחסית חדש שתופס תאוצה גדולה בשנים האחרונות) ועוד ועוד. בכל הדרכים הנ"ל יהיה מיסוי כזה או אחר על הרווחים ואף ייתכנו עוד עלויות רבות כגון דמי ניהול, דמי משמרת, עמלות עבור פעולות שונות וכו'.




אז מהו סעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה? סעיף זה למעשה בא לעודד השקעה של כספים פנויים לגמלאים ילידי 1948 ומבוגרים יותר (שמלאו להם 55 ב- 01/01/2003 כלשון החוק) ומעניק להם החזר ממס על רווחי הון שנתיים עד לסכומים של 13,440 ₪ ליחיד או 16,560 ₪ לזוג. כלומר, אם הכסף שלכם הרוויח 13,440 ₪ (ליחיד) תקבלו החזר על ה- 25% מס רווחי הון לסכום הרווח הנ"ל אשר מתורגם ל 3,360 ₪. זוג שמשיג רווחים בסך 16,560 ₪, יהיה זכאי להחזר בגובה של 4,140 ₪. רווחים מעל הסכומים הללו כבר לא יהיו זכאים להטבה (רק ההפרש לא יהיה זכאי) ועל סכומים נמוכים יותר כמובן שההטבה תתאפשר. לא רע – נכון?

אז לפני שאתם רצים להשקיע כספים או שאומרים להוריכם להוציא מתחת לבלטות את השטרות, ולהשקיע את כל הכסף מחשבון העו"ש שלהם במניות טסלה או משהו דומה – קצת סדר מכיוון שזה אמנם לא פשוט כל כך אבל מספיק פשוט שזה שווה את המאמץ.


היכן ניתן להשקיע כספים בכדי ליהנות מסעיף 125 ד'? הגדרת רשות המיסים מאפשרת את ההטבה רק למוצרים פיננסיים בהם התשואה הריאלית מוצגת כריבית. נקודה זו מאוד מצמצמת את האפשרויות הקיימות כיון שהמוצרים הפיננסיים העיקריים שפועלים בצורה זו הינם פיקדונות בנקאיים ופוליסת חסכון בחברת ביטוח (שמאוד דומה לקרן נאמנות אבל ישנם מספר הבדלים). הריבית הבנקאית על הפיקדונות הבנקאיים בד"כ כל כך נמוכה, דבר ההופך אותם לפחות אטרקטיביים. לעומת זאת פוליסת חסכון בחברת ביטוח מציעה הרבה יותר אפשרויות ותשואה גבוהה יותר בד"כ (ראו מידע על תשואות קופות חסכון במסלולים כללי ומניות בסוף המאמר. מידע על ביצועי קופות ומסלולים נוספים ניתן למצוא באתרים המיועדים לכך). למעשה הכספים מושקעים במסלול לבחירתכם (תמהילים שונים של חשיפה למניות, אג"ח, מחקי אינדקס, נכסים בלתי סחירים ועוד. יש הרבה מאוד אפשרויות) ואף ניתן לשנות בין מסלולים ללא אירוע מס (זאת אומרת שהמס נדחה –יתרון גדול של פוליסת חסכון על פני קרנות נאמנות ומוצרים אחרים. המשמעות היא שאם אתם רוצים לשנות את האסטרטגיה ההשקעתית שלכם נגיד מסולידית למנייתית או שאתם רוצים שקט אג"חי, מעבר בתוך הפוליסה בין המסלולים השונים לא נחשב כמכירה וקנייה של הנכסים ולכן לא תהיו חייבים במס עד שתחליטו לפדות את הפוליסה. היתרון העצום במס נדחה הוא שהרווחים שלכם ממשיכים לצבור רווחים על מלוא הסכום ללא ניכוי המס שהיו נגבה במוצר שלא מאפשר דחיית מס).

דמי הניהול הנמוכים (בד"כ סביב ה- 0.9% ואף 0.6% בפוליסות מחקות מדד מסוימות. בסכומי הפקדה וחסכון גבוהים ניתן להוזילם אף יותר) וכל היתרונות לעיל הופכים את פוליסת החסכון למכשיר פיננסי אטרקטיבי גם ללא הטבת תיקון 125ד'.

כל חברות הביטוח הגדולות והמוכרות מציעות קופת חסכון (בד"כ בשם ייחודי לחברה) וניתן לראות ולעקוב אחר הביצועים של הקופות השונות על בסיס קבוע.


וחזרה לתיקון 125ד' - האם החזר המס של התיקון מתבצע אוטומטית? אז זהו שלא! נקודה חשובה זו דורשת מעט מאמץ מצדכם (וכפי שציינתי מוקדם יותר – זה שווה את זה!). ההטבה היא לשנת מס ועל כן בסוף שנה יש לבצע תהליך הנקרא "פדיון רעיוני". למעשה צריך ליצור אירוע מס (זוכרים מחלקו הראשון של המאמר?) כאשר חברת הביטוח עושה זאת עבורכם (ניתן לדבר עם סוכן הביטוח שלכם על זה). התהליך הוא שכביכול מכרתם ואז קניתם את החיסכון חזרה (לכן השם פדיון רעיוני).חברת הביטוח תעביר אליכם אסמכתא של התהליך ואת הטופס הזה אתם מגישים למס הכנסה והופ – הרווחים שלכם פטורים במס וממשיכים לצבור ריבית לשנה הבאה.


*נתונים לקוחים מאתר מיי גמל נט ונכונים לתאריך 12/2021



הכותב הינו סוכן פנסיוני בחברת מדדים סוכנות לביטוח פנסיוני בע"מ.

אין לראות באמור בהודעותיו של הכותב הנ”ל משום הצעה ו/או המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך ו/או נכס פיננסי המתוארים בהן או של ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים אחרים כלשהם או המלצה להשקעה באפיקים ספציפיים כלשהם. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה שימוש בו, עושה זאת על דעת עצמו ועל אחריותו בלבד.



234 צפיות0 תגובות

Opmerkingen


bottom of page